Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwen-bouwen.be
banner image

Vloerverwarming

Vloerverwarming bestaat uit verwarmingsbuizen in de vloer die met warm water of elektriciteit op een gestage manier het vloeroppervlak verwarmen. Zo ontstaat een stralingswarmte die langzaam aan de woonruimte wordt afgegeven. Welke soorten zijn er? Wat is de kostprijs voor vloerverwarming? En hoe kan je je vloer uiteindelijk afwerken? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Soorten vloerverwarming
Vloerverwarming prijs
Afwerkingsmogelijkheden
Veelgestelde vragen
Offertes aanvragen

 

 

Waarom vloerverwarming plaatsen?

Er zijn verschillende redenen om voor vloerverwarming te kiezen. Een overzicht van de voordelen:

 • Verschillende technieken: vloerverwarming kan je op verschillende manieren plaatsen. Elke methode heeft z’n voor- en nadelen. Lees hier meer over de vloerverwarming systemen.
 • Aangename warmteafgifte: vloerverwarming zorgt voor een trage warmteafgifte dankzij de stralingswarmte. Door het langzame opwarmen blijft de ruimte in het algemeen ook langer warm. Hierdoor ben je minder geneigd om nog manueel de temperatuur aan te passen.
 • Gezondheidsvoordelen: verwarmen met vloerverwarming heeft als voordeel dat er geen stofdeeltjes vrijkomen doordat de relatieve luchtvochtigheid beter op peil blijft. Dit is ideaal voor mensen met gevoelige luchtwegen of een stofallergie.
 • Diverse afwerkingen mogelijk: doorgaans heb je een uitgebreide keuze aan vloerafwerkingen voor je vloerverwarming. De belangrijkste voorwaarde is dat je nieuwe vloerbekleding een lage warmteweerstand heeft.
 • Als hoofd- of bijverwarming: vloerverwarming kan je perfect als hoofdverwarming gebruiken, op voorwaarde dat je woning goed geïsoleerd is. Zo niet is vloerverwarming als bijverwarming een betere optie, bv. in de badkamer, je bureau, …

Wil je vloerverwarming laten plaatsen? Vraag dan vrijblijvend advies aan een verwarmingsexpert. Hij vertelt je graag meer over de uiteenlopende mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze op maat van jouw situatie. Ontvang gratis professioneel advies.

vloerverwarming

 

Soorten vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming mogelijk. Je kan kiezen voor 1 van de volgende systemen:

 

OPTIE 1: vloerverwarming nat systeem

Bij het zogenaamde ‘nat systeem’ plaatst een verwarmingsspecialist de verwarmingsbuizen rechtstreeks in de natte chape. Door het opwarmen en afkoelen van de verwarmingsbuizen kan die dekvloer krimpen. Om dit te vermijden, zal een vakman altijd een wapeningsnet plaatsen. Natte vloerverwarming is vooral geschikt bij nieuwbouwwoningen.

Prijs: € 30 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

OPTIE 2: vloerverwarming droog systeem

Bij een droog systeem worden de warmwaterbuizen in een voorgevormde noppenplaten uit piepschuim of polystyreen geplaatst. De buizen worden aangebracht in gootjes van aluminium of metaal, waar ze de ruimte krijgen om uit te zetten en te krimpen.

Prijs: € 35 à 65 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

OPTIE 3: vloerverwarming infrezen

Voor beperkte vloerrenovaties met relatief lage opbouwhoogte is het infrezen van de vloerverwarming de beste keuze. Een vakman boort hiervoor sleuven in de vloer. Dit kan rechtstreeks in de bestaande vloer of in de onderliggende dekvloer. Daartussen klemt hij vervolgens de warmwaterbuizen of elektrische kabels. Het voordeel van deze methode is dat de vloer meteen met een nieuwe vloer kan afgewerkt worden.

Prijs: € 30 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

OPTIE 4: elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming bestaat in verschillende vormen: in een mattensysteem of een elektrisch foliesysteem. Het is voornamelijk een goede keuze bij een snelle renovatie (omdat het een dun systeem is) en wanneer je je vloerverwarming als bijverwarming gebruikt. Is je huidige vloer nog in prima staat? Dan kan je eenvoudigweg de matten of folie er bovenop plaatsen en opnieuw afwerken met een nieuwe vloer.

Prijs: € 50 à 70 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Vraag vrijblijvend advies aan een verwarmingsexpert

Welk type vloerverwarming kies je nu het best in jouw situatie? Dat hangt af van de beschikbare opbouwhoogte van je vloer, de intensiteit van de verbouwing, je budget en of je de vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming wil gebruiken.

Gratis voorstellen ontvangen? Maak gebruik van ons gratis offerteformulier en ontvang 2 à 3 prijsvoorstellen op maat van je project. Start hier je aanvraag.

 

Vloerverwarming kostprijs

Hoeveel kost vloerverwarming? De prijs hangt vooral af van het type vloerverwarming, de totale oppervlakte en de gekozen afwerking. Een overzicht:

Type vloerverwarmingPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Nat systeem€ 30 à 50 per m²
Droog systeem€ 35 à 65 per m²
Vloerverwarming infrezen€ 30 à 45 per m²
Elektrische vloerverwarming€ 50 à 70 per m²

LET OP: dit is een indicatie. Wil je liever een precieze prijsberekening ontvangen? Vertrouw dan op de expertise van een installateur. Vraag gratis voorstellen aan bij meerdere experts actief in je buurt.

 

vloerverwarming leggen
Voorbeeld van droog systeem: de verwarmingsbuizen zijn tussen de noppen van de harde, geïsoleerde vloerplaten geklemd.

Afwerkingsmogelijkheden voor vloerverwarming

Is je vloerverwarming geplaatst? Dan moet die enkel nog afgewerkt worden. Het voornaamste criterium is dat je nieuwe vloerbekleding een lage warmteweerstand heeft, zodat de warmte zich optimaal verspreidt. Je kan kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • Houten vloer: zorg ervoor dat je een stabiel soort hout bovenop de vloerverwarming plaatst. Zo vermijd je dat het hout te veel uitzet en krimpt door de temperatuurschommelingen.
 • Tegelvloer: zowel bepaalde types natuursteen als keramische tegels kan je bovenop je vloerverwarming plaatsen. Ze geleiden warmte goed en houden die bovendien optimaal vast.
 • Gietvloer: dit soort vloeren hebben, net zoals tegelvloeren, een hoge geleidbaarheid. Ideaal om de warmte goed op te nemen en vervolgens langzaam af te geven.
 • Keramische vloer: als een krasvaste, onderhoudsvriendelijke en warmtebestendige vloer is een keramische vloerbekleding een uitstekende keuze.
 • Laminaat: doordat laminaat voornamelijk uit kunststof bestaat, is het materiaal iets minder gevoelig aan het voortdurende krimpen en uitzetten van de warmwaterbuizen.

TIP: wens je graag meer informatie over de meest geschikte soorten vloerbekleding ? Neem dan contact op met een vakman. Hij adviseert je met plezier over de geschikte mogelijkheden voor jouw situatie. Ontvang gratis 2 à 3 verschillende offertes op maat van jouw project via het offerteformulier.

 

FAQ vloerverwarming

Heb je nog vragen over vloerverwarming? Dan vind je hieronder misschien wel het antwoord dat je zoekt. Schakel je liever meteen een ervaren plaatser in? Vul dan het onderstaande contactformulier in.  • Wat zijn de nadelen van vloerverwarming?
   Vloerverwarming heeft een lange opwarmtijd en is daarom minder geschikt voor mensen die op onregelmatige tijdstippen thuis zijn. Je kan wel kiezen voor een weersafhankelijk systeem, dat met een sensor de buitentemperatuur registreert en daar automatisch op inspeelt. Vloerverwarming wordt soms gecombineerd met radiatoren, die  gebruikt worden indien de ruimte snel verwarmd moet worden.


  • Kan de vloer te warm worden als het buiten koud is?
   Als de installatie correct is gebeurd, kan dat niet. Europese normen bepalen dat de maximale temperatuur 28 tot 29 graden bedraagt. Als het gewenste wooncomfort niet bereikt wordt met de vloerverwarming moet een extra verwarmingscircuit worden voorzien. Doe daarom een beroep op een ervaren vakman.


  • Kan ik vloerverwarming plaatsen bij een renovatie?

   Dat is zeker mogelijk, maar daarvoor moet je rekening houden met de maximale opbouwhoogte. De meeste fabrikanten brengen wel systemen op de markt die een eenvoudige plaatsing mogelijk maken, zonder grote verbouwingswerken. Voorbeelden zijn het droog systeem, ingefreesde en elektrische vloerverwarming.

   TIP: wil je graag vloerverwarming plaatsen bij je renovatie? Neem dan contact op met een vakman. Hij zoekt uit wat wel en niet mogelijk is en staat garant voor een correcte plaatsing. Start hier je aanvraag.  • Is vloerverwarming duur qua verbruik?

   Omdat minder hoge keteltemperaturen nodig zijn dan bij klassieke verwarmingssystemen, is het een energiezuinige verwarmingsmethode. Zo krijg je een aangenaam warmtecomfort met lagere stookkosten. Om ten volle van dat effect te genieten, moeten de buizen dicht genoeg bij elkaar gelegd worden. De zogenaamde hart-op-hart afstand  is idealiter zo’n 10 centimeter. Bovendien is vloerverwarming erg onderhoudsarm.

 

Vrijblijvend offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Ontvang hier vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van professionele plaatsers actief in jouw regio. Prijzen, adviezen, realisaties, ... vergelijken was nog nooit zo makkelijk.