Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwen-bouwen.be
banner image

Stompe deuren

Heb jij al van een stompe deur gehoord? Dit is een specifiek deurtype waarvan het deurkader volledig verzonken is met het deurkozijn. Het resultaat is een strak uitzicht. In welke uitvoeringen zijn stompe deuren beschikbaar? Hoeveel kosten ze? En bestaat er een alternatief? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Hoe je stompe deur samenstellen?
Prijs stompe deur
Alternatief: de opdekdeur
Stompe deuren: inspiratie
Gratis offertes aanvragen

 

 

Wat is een stompe deur?

De term ‘stompe deur’ verwijst naar de randafwerking van de deur. Als de zijkant vlak is en de deur geen opdekrand heeft, spreken we over een stompe deur. Door die afwerking valt dit type deur volledig in het kozijn. Waarom kies je voor een stompe deur? De voordelen op een rij:

 • Inbraakveiligheid: stompe deuren zijn sterker en door hun vormgeving beter bestand tegen inbraak en vandalisme. Dat komt doordat hun scharnieren volledig in het deurkozijn liggen.
 • Strakke & moderne uitstraling: aangezien een stompe deur helemaal recht in het deurprofiel valt, heeft zo’n deur meteen een strakke uitstraling.
 • Verschillende vormgevingsmogelijkheden: stompe deuren zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, afwerkingen, …
 • Prijs-kwaliteitverhouding: het prijsverschil tussen een stompe deur en een opdekdeur is niet zo groot. Kies voor een duurzaam materiaal voor de beste kwaliteitsgarantie.

Stompe deuren kopen? Dat kan! Neem contact op met een ervaren schrijnwerker en ontvang advies op maat. Start hier je aanvraag.

 

Hoe je stompe deur samenstellen?

Stompe deuren zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen en afwerkingen. We overlopen alvast enkele mogelijkheden voor jouw nieuwe deur.

 

1. Zoek ik een nieuwe binnen- of buitendeur?

Allereerst is het belangrijk om uit te maken of het om een stompe binnendeur of buitendeur gaat. Dat bepaalt namelijk ook de mogelijkheden voor de verdere vormgeving. Een buitendeur is doorgaans duurder, want die moet beantwoorden aan andere normen dan een binnendeur. Denk maar aan de isolatiewaarde, specifieke en persoonlijke vormvereisten, brand- en inbraakveiligheid, … Dankzij het specifieke ophangsysteem is een buitendeur nagenoeg altijd stomp, waardoor die beter tegen inbraak bestand is.

 

2. Uit welk materiaal moet mijn deur opgebouwd zijn?

Er zijn verschillende materialen waaruit een deur kan bestaan. Elk materiaal heeft z’n eigen uitstraling en specifieke eigenschappen. Een overzicht:

 • Hout: zowel binnen- als buitendeuren kunnen in hout vervaardigd zijn. Dit materiaal straalt warmte, sfeer en charme uit. Kies je voor een deur in hout? Dan kan je nog heel wat kanten uit met de verschillende soorten en afwerkingsgraden. Hout beschikt bovendien over een hoge isolatiewaarde.
 • PVC: dit is een vaak gekozen materiaal voor goedkopere en onderhoudsvriendelijke stompe binnen- of buitendeuren. Deze kunststof is duurzaam en behoudt ook lang een mooie uitstraling. Bovendien kan je PVC verkrijgen in een enorme variëteit aan kleuren.
 • Aluminium: hoewel aluminium vooral vaak voor buitendeuren gebruikt wordt, is het materiaal ook binnen toepasbaar. Aluminium heeft meerdere voordelen: het is recycleerbaar, onderhoudsvrij en vormvast. Bovendien valt ook de strakke look van een aluminium deur bij veel mensen in de smaak.
 • Staal: zowel als binnen- en buitendeur is staal erg populair. Ze zijn sterk, hebben een hoge draagkracht en zijn brand- en inbraakveilig. De moderne, industriële look is nog een reden waarom mensen vaak voor stalen deuren kiezen, hoewel tegenover die look wel een hoger prijskaartje staat.
 • Glas: een stompe deur in glas komt voornamelijk binnenshuis voor. Het grote voordeel van glazen deuren is natuurlijk de lichtinval. Glazen deuren kan je ook zelf inkleden met verschillende kleuren, motieven en tinten. Bovendien is glas een sterk en makkelijk schoon te maken materiaal.

 

3. Naar welk deurtype ben ik op zoek?

Door de manier waarop de deur is opgehangen, maakt de draairichting bij een stompe deur doorgaans niet zoveel uit. Daarom kan je bij de aanschaf van een stompe deur kiezen uit enkele deurtypes. Het verschil ligt in de manier waarop je ze kan openen:

 • Draaideur: dit type deur komt het vaakst voor. Afhankelijk van het hang- en sluitsysteem kan je deze deur naar binnen of naar buiten openen.
 • Schuifdeur: schuifdeuren openen parallel met de wand en kan je zowel buiten als binnen plaatsen. Het grote voordeel is dat ze plaatsbesparend zijn. Schuifdeuren hebben altijd een stompe rand.
 • Zwaaideur: tot slot kan je ook nog kiezen voor een zwaaideur. Ook zwaaideuren zijn altijd stompe deuren, aangezien je deze in 2 richtingen kan openen.

 

4. Welke stijl verkies ik?

De stijl van je deur speelt een grote rol in de uitstraling ervan. De 2 meest voorkomende zijn een moderne of klassieke stijl:

 • Modern: een moderne deur kenmerkt zich door strakke lijnen en soberheid. Materialen zoals staal en aluminium krijgen vaak de voorkeur bij dit type interieur, en ook glas straalt een moderne look uit.
 • Klassiek: hout is een geliefd materiaal voor eerder klassieke interieurs. De klassieke deuren kan je vooral herkennen aan hun profiel, hun vorm en ornamentele afwerking.

 

5. Welke afwerking heeft mijn voorkeur?

Tot slot is er nog een breed aanbod aan mogelijkheden om je stompe deur naar jouw smaak vorm te geven:

 • Kleuren: afhankelijk van je materiaalkeuze kan je kiezen uit een variëteit aan kleuren voor je deur. PVC en aluminium zijn bijvoorbeeld beschikbaar in een divers kleurenpalet. Daarnaast zijn er ook diverse houtsoorten verkrijgbaar die je bovendien makkelijk kan schilderen.
 • Deurklink: de deurklink heeft een groot effect op de uiteindelijke look van je deur. Ook hier zijn er veel mogelijkheden: een vaste of bewegende klink, een deurknop of deurkruk, een standaard klink of een die verwerkt zit in het oppervlak van je deur, …
 • Vorm: een rechthoekige deur is ongetwijfeld de vaakst gekozen deurvorm. Maar ook een deur met een gebogen of ronde afwerking is perfect mogelijk. Zo’n vorm kan jouw deur een unieke look geven en past bijvoorbeeld perfect in een klassieke stijl.
 • Andere accessoires: tot slot kan je je deur nog een extra persoonlijke touch geven met heel wat andere accessoires. Denk maar aan een ventilatierooster, een kattenluik, een brievenklep, een decoratieve deurplint, … De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Nieuwe deur nodig? Laat je adviseren door een vakman!

Kies je nu voor een stompe deur of een ander deurtype? Wil je graag een glazen binnendeur vervaardigen? Of ben je nog op zoek naar inspiratie voor je nieuwe deur? Neem dan contact op met een ervaren schrijnwerker. Die helpt je graag verder. Hij luistert naar jouw wensen, onderzoekt de mogelijkheden in je woning,  geeft advies op basis van je budget, …

Gratis ramen- en deurenspecialisten vergelijken? Via onze offerteservice kan je verschillende prijzen en uitvoeringen vergelijken. Vraag hier je offertes aan.

 

Prijs stompe deuren

Aangezien er verschillende vormgevingsmogelijkheden zijn voor je stompe deur, zijn de prijzen ook uiteenlopend. Voor een stompe binnendeur betaal je gemiddeld € 500 tot 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Een stompe buitendeur kost gemiddeld € 1.300 tot 4.400 (excl. btw, incl. plaatsing). Vooral het materiaal en type deur zijn bepalend voor het kostenplaatje. Een overzicht:

 

Prijs per materiaal

MateriaalPrijs binnendeur (excl. btw)Prijs buitendeur (excl. btw)
Hout€ 550 à 750€ 1.500 à 2.200
Pvc€ 500 à 700€ 1.400 à 2.000
Aluminium€ 650 à 850€ 1.700 à 2.500
Staal€ 1.000 à 2.000€ 2.000 à 2.500
Glas€ 1.000 à 1.250€ 1.300 à 4.400

 

Prijs per type deur

Type deurPrijs binnendeur (excl. btw)Prijs buitendeur (excl. btw)
Draaideur€ 500 à 1.000€ 800 à 2.100
Schuifdeur€ 1.000 à 2.000€ 1.400 à 3.000
Zwaaideur€ 200 à 1.000/

 

LET OP: alle prijzen zijn gemiddelde prijzen. Ze verschillen niet enkel afhankelijk van de vormgeving, maar ook van de plaatser. Om een exacte prijs te kennen, raadpleeg je dus best een specialist. Via onze offerteservice kan je offertes van meerdere plaatsers vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Alternatief: de opdekdeur

Hoewel stompe deuren het vaakst voorkomen, kan je als alternatief ook voor een opdekdeur kiezen. Maar wat is het verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur? Hieronder zetten we de opvallendste verschillen tussen beide deurtypes tegenover elkaar:

 • Opdekrand: een opdekdeur heeft een opdekrand en valt daardoor slechts gedeeltelijk in het deurkozijn. Een stompe deur daarentegen heeft een vlakke rand en verzinkt daardoor volledig in het deurkozijn.
 • Scharnieren: beide deuren hangen af aan een ander soort scharnier. Stompe deuren worden bevestigd met standaard scharnieren of bladscharnieren, terwijl bij opdekdeuren paumelle scharnieren gebruikt worden.
 • Draairichting: doordat een opdekdeur een opdekrand heeft, heeft hij slechts 1 draairichting. Bij een stompe deur speelt de draairichting geen rol.
 • Binnen- of buitendeur: doordat de rand bij opdekdeuren over het kozijn valt, is dit type deuren inbraakgevoelig. Daardoor zijn ze eigenlijk niet geschikt als buitendeur. Stompe deuren daarentegen kan je zowel binnen- als buitenshuis plaatsen.
 • Van opdek naar stomp: met een overzetkozijn kan je van je opdekdeur een stomp exemplaar maken. Daarbij hang je natuurlijk wel vast aan de afmetingen van je originele installatie. Bovendien is dit enkel mogelijk voor standaard draaideuren, en niet voor schuif- of zwaaideuren. Wil je van een stompe deur een opdekdeur maken? Dan moet je meteen het volledige kozijn vervangen.

Wil je een stompe deur of opdekdeur plaatsen? Laat je dan adviseren door een ervaren schrijnwerker. Hij vertelt je meer over beide deurtypes en gaat na wat de beste keuze is voor jouw situatie. Kom in contact met verschillende plaatsers in jouw regio via onze offerteservice.

 

stomp of opdekdeur
Op de foto zie je duidelijk hoe de stompe deur (links) vlakke randen heeft en daardoor volledig in het kozijn valt, terwijl de opdekdeur (rechts) een opdekrand heeft en dus slechts gedeeltelijk in het kozijn valt.

 

Stompe deuren: inspiratie

Benieuwd hoe zo’n stompe binnen- of buitendeur er nu eigenlijk uitziet? Hieronder vind je een aantal mooie realisaties. Laat je inspireren!

 

INSPIRATIE 1: stompe voordeur met glas

voordeur stomp glas

Deze witte voordeur is afgewerkt met een verticaal raam. Dit zorgt binnen voor meer lichtinval en ziet er aan de buitenkant stijlvol uit. De witte kleur met minimalistische deurklink en lijndetails geven de woning een moderne uitstraling.

 

INSPIRATIE 2: stompe binnendeur in hout

schuifdeur hout

Deze schuifdeur uit hout creëert een warme en gezellige look. De schuifdeur hangt enkel bovenaan vast met een schuifdeurensysteem. Aan de vlakke rand is te zien dat het hier om een stompe deur gaat. Dankzij de schuifdeur kan je de 2 ruimtes makkelijk met elkaar verbinden of van elkaar scheiden.

 

INSPIRATIE 3: stompe deur met kozijn in MDF

stompe deur kozijn

Een van de vaakst voorkomende standaard deuren. De stompe draaideur is gemaakt uit MDF en wit geverfd. Op de foto zie je dat de deur volledig in het binnendeurkozijn valt, waardoor de deuren mooi in de muren verzonken zijn.

 

INSPIRATIE 4 : stompe buitendeur uit aluminium met beglazing

stompe buitendeur

Deze aluminium schuifdeur is ook opgebouwd volgens het principe van een stompe deur. De grote glazen oppervlaktes in de schuifdeuren laten veel licht binnen. In combinatie met de aluminium randen creëert het geheel een moderne en frisse uitstraling.

 

INSPIRATIE 5: stompe binnendeur met glas

stompe binnendeur glas

Deze houten binnendeur is afgewerkt met een grote, matte glaspartij. Dit scheidt de 2 ruimtes duidelijk van elkaar af, zonder de lichtinval weg te nemen. De combinatie van hout en glas zorgt voor een landelijke look, wat mooi past in dit interieur.

 

Vrijblijvend offertes voor ramen of deuren ontvangen?

Ontvang hier vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van professionele plaatsers actief in jouw regio. Prijzen, adviezen, materialen, ... vergelijken was nog nooit zo makkelijk.