Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwen-bouwen.be
banner image

Ramen

Ramen zijn niet alleen 1 van de meest opvallende delen van je woning, maar ze hebben ook een belangrijke isolerende functie. Welke soorten ramen zijn er? Wat is de gemiddelde prijs? Hoe gaat een vakman te werk bij de plaatsing? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Welke ramen plaatsen?
Prijs nieuwe ramen
Hoe nieuwe ramen plaatsen?
Belangrijke aandachtspunten
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom nieuwe ramen laten plaatsen?

Gemiddeld na 10 à 15 jaar is het tijd om na te denken over de vervanging van je oude ramen. Waarom is het zo belangrijk om te investeren in nieuwe ramen voor je woning? De belangrijkste voordelen:

 • Thermische en akoestische isolatie: met nieuwe ramen verhoog je het warmtecomfort in je woning, bespaar je op energiekosten en heb je minder last van omgevingslawaai.
 • Mooiere uitstraling voor je woning: zijn je ramen verouderd of heb je een gevelrenovatie laten uitvoeren? Dan is het een goed idee om je ramen te vervangen. Zo passen je ramen weer bij de rest van je woning.
 • Inbraakbeveiliging: het is mogelijk om je ramen te beveiligen tegen inbraak. Zo kies je voor gelaagd glas om ervoor te zorgen dat het altijd een hindernis blijft voor inbrekers. Door middel van meerdere glasplaten en een kunststoffolie blijft dit glas namelijk altijd op zijn plek, zelfs als het al gebroken is.
 • Waardeverhoging van woning: hoogrendementsglas met een hoge isolatiewaarde leidt tot een betere EPC-score. Lage energiekosten maken een woning aantrekkelijker en dus waardevoller.

Wil je meer weten? Alle up-to-date info en prijzen vind je op www.ramen-deuren.be.

nieuwe ramen plaatsen

 

Welke ramen plaatsen?

Laat je nieuwe ramen plaatsen? Dan kies je tussen verschillende soorten raamkaders en types beglazing. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Nieuwe raamkaders

Er zijn meerdere materialen beschikbaar voor raamkaders, elk met hun voor- en nadelen. Zo kies je tussen:

 • Hout: dit natuurlijke materiaal is beschikbaar in vele uitvoeringen voor binnen- én buitenschrijnwerk. Ook heeft hout een goede isolatiewaarde. Dit materiaal vergt wel meer onderhoud dan ramen in PVC of aluminium. Wil je het onderhoud beperken? Dan is het vervangen van je houten raam voor PVC met houtlook een goede optie.
 • Aluminium: ben je op zoek naar een licht en tegelijkertijd stevig metaal? Dan is aluminium een goede keuze. Aluminium is toe te passen binnen elke woning en is daarnaast volledig recycleerbaar, onderhoudsarm en goed bestand tegen inbraak.
 • PVC: met budgetvriendelijke PVC-raamkaders profiteer je van vele voordelen. Zo zijn ze water-, stof- en vuilwerend, bieden ze bescherming tegen brand en vergen ze amper onderhoud. Er is ook een brede waaier aan opties op vlak van stijl en het is zelfs mogelijk om een luxe houtlook te creëren met PVC.
 • Staal: dit is de duurste optie voor raamprofielen en past best binnen een moderne bouwstijl. Staal is erg sterk en dus is het net als aluminium goed toe te passen in dunne, eventueel gebogen raamkaders. Het verschil tussen deze twee is dat staal nog wat steviger is en minder snel vervormt.

 

2. Types hoogrendementsglas

Wat betreft beglazing zijn er ook meerdere opties. Ga je je beglazing of volledige ramen vervangen? Dan kan je kiezen tussen verschillende soorten isolatieglas:

 • HR glas: hoogrendementsglas bestaat uit 2 glasplaten met een spouw daartussen. Deze spouw bevat een speciale coating voor een verbeterde isolerende werking. Het resultaat is een type beglazing dat tot 3 keer beter isoleert dan standaard dubbelglas.
 • HR+ glas: dit is een verbeterde versie van hoogrendementsglas. Dit type maakt gebruik van een isolerende coating én edelgassen in de spouw. Waar de spouw van normaal hoogrendementsglas is gevuld met droge lucht, gaat het bij HR+ glas om krypton of argon.
 • HR++ glas: dit is de huidige standaard bij renovatie en nieuwbouw. Het is te vergelijken met HR+ glas, maar dan met een verbeterde isolerende coating.
 • Driedubbel glas: dit type beglazing verschilt van de andere types omdat het bestaat uit 3 glasplaten en 2 spouwen gevuld met isolerende coatings en edelgassen. Daarom is het ook het type met de hoogste isolatiewaarde. Let op: driedubbel glas is dikker en past doorgaans niet in bestaande raamprofielen. HR+++ glas is dus best wanneer je volledig nieuwe ramen laat plaatsen.

 

Welke soort ramen kies ik best?

Welke soort ramen je kiest, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de stijl van je woning, je budget, … Daarnaast is van belang of je volledig nieuwe ramen laat plaatsen of enkel je beglazing vervangt. Maak gebruik van onze offerteservice en geniet van gericht advies en prijzen op maat bij een vakman actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Prijs nieuwe ramen

Wat kost het vervangen van ramen? Dit is afhankelijk van het gekozen materiaal voor raamprofielen, het type beglazing, … Daarnaast speelt het type raam ook een rol. Doorgaans hou je best rekening met de volgende richtprijzen voor standaard vaste ramen met HR++ glas:

MateriaalGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
PVC€ 100 - 250
Hout€ 150 - 300
Aluminium€ 250 - 400
Staal€ 325 - 520

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Wil je gericht prijzen van nieuwe ramen, materialen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan prijsvoorstellen aan bij meerdere gespecialiseerde plaatsers actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

ramen plaatsen

 

Hoe nieuwe ramen plaatsen?

Hoe verloopt de plaatsing van nieuwe ramen? Een ervaren vakman volgt doorgaans de volgende stappen:

 1. Oude ramen verwijderen

  Voor een vakman aan de slag kan moet hij het oude raam eerst verwijderen. Dit doet hij voorzichtig, aangezien de raamopening en de muurisolatie hier omheen makkelijk beschadigd raakt. Hierna bereidt hij de raamopening voor door te egaliseren en te reinigen.

 2. Ramen waterpas verankeren

  Afhankelijk van het type raamopening maakt een vakman gebruik van ankers of afstandsschroeven om het nieuwe raam te bevestigen. Tijdens de bevestiging let de vakman er ook op dat het raamkader zowel verticaal als horizontaal goed waterpas staat.

 3. Ramen isoleren

  Is het raam bevestigd? Dan is het tijd voor raamisolatie. De vakman maakt hierbij gebruik van spuitisolatie om een naadloze isolatielaag tussen het raam en de binnenmuur aan te brengen.

 4. Afwerking van ramen

  Ten slotte gebruikt de vakman een laag silicone om de naden tussen de buitenmuur en het raam volledig te dichten.

Op zoek naar een ramenspecialist actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Belangrijke aandachtspunten

Waar moet je in ieder geval op letten als je nieuwe ramen laat plaatsen? Een kort overzicht:

 • Onderhoud: het vereiste onderhoud voor je ramen is grotendeels afhankelijk van het type raamkader dat je kiest. Aluminium, PVC en staal zijn relatief onderhoudsarm, terwijl je houten raamprofielen na verloop van tijd wel moet oliën, beitsen, …
 • Type raam: er zijn meerdere types ramen om uit te kiezen. Het gaat om vaste ramen, draaikiepramen en schuiframen (van laagste naar hoogste kostprijs per m²).
 • Isolatiewaarde: de isolatiewaarde van je ramen is afhankelijk van het type beglazing  en het raamprofiel. Er zijn meerdere soorten hoogrendementsglas waar je een goede isolatiewaarde mee bereikt. Daarnaast blijven fabrikanten investeren in nog betere isolatiewaardes van raamprofielen.
 • Glas in raam vervangen of volledig nieuwe ramen: heb je nog standaard dubbel of zelfs enkel glas en wil je energiekosten uitsparen? Dan plaats je best hoogrendementsglas. Of je alleen het glas hoeft te vervangen of nieuwe ramen moet plaatsen, hangt af van je situatie. Laat je dus van tevoren adviseren door een vakman.
 • Financiële voordelen: laat je nieuwe ramen met hoogrendementsglas plaatsen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor verschillende premies bij je netbeheerder, de Vlaamse overheid of je gemeente. Ook geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6%  op de arbeids-  en materiaalkosten als je huis ouder is dan 10 jaar en je de werken laat uitvoeren door een vakman.

 

Vergelijken loont = vind een vakman met onze gratis offerteservice

Wil je je verouderde ramen vervangen? Dan schakel je best een ervaren vakman in voor een optimaal eindresultaat. Ontvang vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt met onze gratis offerteservice.

 

Vrijblijvend offertes voor ramen of deuren ontvangen?

Ontvang hier vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van professionele plaatsers actief in jouw regio. Prijzen, adviezen, materialen, ... vergelijken was nog nooit zo makkelijk.