Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwen-bouwen.be
banner image

Opstijgend vocht behandelen

Opstijgend vocht kan voorkomen in binnen- en buitenmuren en is 1 van de meest voorkomende vochtproblemen in woningen. Het is belangrijk om opstijgend vocht zo snel mogelijk te behandelen om een hogere energiefactuur, gezondheidsklachten of zelfs structurele schade in je woning te voorkomen. Hoe behandel je opstijgend vocht en hoeveel kost dat ongeveer? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe opstijgend vocht behandelen?
Prijs opstijgend vocht behandelen
Zelf muren injecteren of vakman?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is het gevolg van een slechte waterkering tussen de grond en gelijkvloerse muren. Het grondwater trekt langzaam naar omhoog in je binnen- en buitenmuren en zorgt zo voor heel wat schade. Je kan dit vochtprobleem herkennen aan schimmels, loskomend pleisterwerk, … aan de onderkant van je muren op de benedenverdieping of op je keldermuren.

LET OP: een correcte diagnose van het vochtprobleem is noodzakelijk voor een efficiënte aanpak:
Weet je dus niet zeker met welk vochtprobleem je te maken hebt? Dan vraag je best raad aan een professionele vochtbestrijder. Lees hier meer over de verschillende soorten vochtproblemen en vergelijk gratis en vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

opstijgend vocht behandelen

 

Hoe opstijgend vocht behandelen?

Wil je opstijgend vocht behandelen? Dan kies je doorgaans voor muren injecteren, muren onderkappen of het plaatsen van ventilatiekokers. Muren injecteren tegen vocht komt het meest voor, aangezien dit de meest efficiënte, praktische en budgetvriendelijke methode is. Hieronder een overzicht van alle opties:

 

1. Muren injecteren

Muren injecteren is de meest voorkomende methode om opstijgend vocht te behandelen. Het principe is simpel. Eerst boort een vakman nét boven het grondniveau gaten in de muur met elke keer zo’n 10 centimeter ertussen. Vervolgens vult hij deze gaten met een vochtwerende gel of vloeistof. Dit materiaal zet uit en vormt een waterkerende laag. Eenmaal opgevuld en uitgedroogd is het tijd om de muren opnieuw af te werken.

Richtprijs: € 100 per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Ventilatiekokers plaatsen

Deze methode is gebaseerd op het aanbrengen van een luchtstroom door middel van keramische kokers. Door twee openingen in de muur te maken ontstaat een koudebrug, waarlangs het vocht naar buiten wordt afgevoerd. Het nadeel aan deze methode is echter dat het alleen toepasbaar is op buitenmuren en dat de kokers duidelijk zichtbaar zijn.

Richtprijs: € 115 per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Muren onderkappen

Laat je je muren onderkappen? Dan maakt een vakman horizontale sleuven in het metselwerk zodat er ruimte vrijkomt om een nieuwe vochtkering aan te brengen. Deze methode is erg effectief, maar alleen aan te raden bij grote renovatiewerken. Muren onderkappen is namelijk erg ingrijpend, arbeidsintensief en ook duur.

Richtprijs: € 125 – 175 per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Hoe behandel ik opstijgend vocht het best?

Wil je opstijgend vocht behandelen? Dan kies je in de meeste gevallen best voor het injecteren van je muren. Zo blijven de kosten relatief beperkt en maak je efficiënt en snel komaf met je vochtprobleem. Advies op maat nodig? Ontvang vrijblijvend voorstellen van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Prijs opstijgend vocht behandelen

Wat kost het behandelen van opstijgend vocht? De prijs hangt af van de gekozen methode, de moeilijkheidsgraad van de werken, eventuele herstellingskosten, … Doorgaans houd je best rekening met de volgende richtprijzen voor het behandelen van optrekkend vocht:

MethodeGemiddelde prijs per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing)
Muren injecteren€ 100
Ventilatiekokers plaatsen€ 115
Muren onderkappen€ 125 - 175

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Niet alleen verschillen de prijzen per project, gekozen methode, … Ook variëren tarieven van vakman tot vakman. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

behandelen opstijgend vocht

 

Zelf muren injecteren of vakman?

Behandel je opstijgend vocht zelf of schakel je een vakman in? Muren injecteren tegen vocht is de meest eenvoudige optie en ook mogelijk om zelf uit te voeren. Toch doe je best een beroep op de expertise van een vochtbestrijder. Optrekkend vocht behandelen blijft namelijk precisiewerk en fouten zijn snel gemaakt. Een overzicht van de voordelen van een ervaren vakman:

  • Gericht advies: kies je best voor het injecteren van de muren of voor een andere methode? Hoe los je het specifieke vochtprobleem in jouw woning efficiënt op? Een vakman geeft je gericht advies tijdens het hele project en biedt zekerheid.
  • Hoogwaardig eindresultaat: laat je de werken uitvoeren door een vakman? Dan ben je verzekerd van een hoogwaardig eindresultaat.
  • Lage inkoopprijs voor de beste materialen: een vakman werkt alleen met de beste materialen voor vochtbestrijding. Daarnaast betaalt hij hier ook een lagere inkoopprijs voor en druk je zo de kosten.
  • Premies: met een vakman kom je mogelijk in aanmerking voor verschillende premies. Denk hierbij aan de overkoepelende renovatiepremie, gemeentelijke premies, …
  • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 10 jaar en laat je de vochtbestrijding over aan een vakman? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 21% naar 6% op de materialen én de arbeidskosten.

 

Laat opstijgend vocht behandelen door een ervaren vakman

Heb je last van opstijgend vocht? Dan laat je dit vochtprobleem best oplossen door een ervaren vakman. Niet alleen geniet je zo van een optimaal eindresultaat, gericht advies, …, maar je profiteert ook van een garantie op de uitgevoerde werken. Maak gebruik van onze offerteservice en vind een ervaren vakman actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Vrijblijvend offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Ontvang hier vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van professionele vochtbestrijders actief in jouw regio. Prijzen, adviezen, ... vergelijken was nog nooit zo makkelijk.