Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwen-bouwen.be
banner image

Afvoer ontstoppen

Loopt het water niet zo vlot meer weg na het afwassen of douchen? Merk je dat vuil opborrelt als je het bad laat leeglopen? Of hangt er op bepaalde momenten een vervelende stank in huis? Dan is de kans groot dat je met een verstopte afvoer of een verstopte riool te maken hebt. Hoe kan je je afvoer ontstoppen? Hoeveel kost een ontstoppingsdienst? En waarom vertrouw je beter op een firma? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Hoe afvoer ontstoppen?
Prijzen ontstoppingsdienst
Ontstoppen: DHZ of vakman?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe herken ik een verstopte afvoer?

Een verstopte afvoer, een probleem met rioolbuizen, … Het zijn vervelende kwesties die je het liefst zo snel mogelijk oplost. Aan welke signalen herken je een verstopte afvoer? Enkele symptomen op een rij:

 • Afwas- of badwater dat blijft staan
 • Onaangename stank die in huis blijft hangen
 • Borrelende geluiden in de afvoer
 • Ongedierte zoals rioolvliegen en -ratten

Ontstoppingsdienst nodig? Bovenstaande problemen kunnen tal van oorzaken hebben: bv. een opeenhoping van haren of etensresten, een verstopping door wc-papier, een scheur in de riolering, … Om de meest duurzame oplossing voor te stellen, moet een professional eerst te weten komen wat het probleem veroorzaakt. Kom gratis in contact met een firma actief in jouw regio.

verstopping afvoer

 

Hoe afvoer ontstoppen?

Er zijn diverse manieren om een verstopte afvoer aan te pakken. We overlopen deze kort:

 

1. Ontstoppen afvoer

Heb je een verstopte afvoer in de keuken? Of zoek je een manier om je douche te ontstoppen? Er zijn verschillende manieren om je leiding te ontstoppen. De meest voorkomende zijn de volgende:

 • Met een traditionele ontstopper: met een zuignap op een stok kan je al een groot gedeelte van de vuilprop losmaken. Sluit de overloop van de spoelbak af met plakband en maak enkele pompende bewegingen boven de afvoer. Laat nadien wat water lopen. Spoelt alles vlotter door? Dan heb je het probleem tijdelijk opgelost.
 • Sifon schoonmaken: schroef de sifon voorzichtig los. Zorg ervoor dat je onder de afvoerbuis een emmer plaatst om het vuile water op te vangen. Verwijder het vuil uit de sifon en maak meteen ook het afvoerbuisgedeelte schoon tussen de sifon en het afvoerputje. Schroef nadien de sifon weer stevig aan.
 • Afvoer ontstoppen met soda (en azijn): biedt het ontstoppen met een ontstopper geen soelaas? Ga dan met baksoda en azijn aan de slag. Giet eerst een kopje baksoda in de afvoer en voeg nadien een kopje azijn bij. Dit gaat schuimen en borrelen. Laat dit een kwartiertje inwerken en spoel nadien door met kokend water.

BELANGRIJK: ook preventief kan je veel doen. Spoel bv. geen vet- en etensresten door via de gootsteen, werp enkel wc-papier in het toilet, gooi maandverband of tampons in een speciaal vuilbakje en neem na het douchen de tijd om haren uit het afvoerputje te vissen. Met deze tips voorkom je veel problemen.

 

2. Ontstoppen riool

De oorzaak van rioolproblemen is niet altijd zichtbaar. In dit geval is een grondige rioolinspectie de enige mogelijkheid om het probleem te lokaliseren. Een professional zoekt alles voor je uit. Enkele mogelijke rioolproblemen zijn:

 • Rioolbreuk: na verloop van tijd kunnen rioolbuizen ook roesten en/of scheuren. Zo ontstaat een lekkende riolering. Boomwortels kunnen rioolbuizen bv. volledig verwoesten. In dit geval moet de leiding soms helemaal vervangen worden.
 • Rioolverstopping: vet, haren, verdwenen voorwerpen en objecten, … Al deze zaken kunnen zich in de leidingen ophopen en de riool volledig blokkeren.
 • Verouderde rioolbuizen: rioolbuizen kunnen ook door de tand des tijds aangetast worden. Neem nu bv. gietijzeren rioolbuizen. Die vind je vaak terug in oudere woningen. Na enkele jaren roesten ze en geraken op die manier verstopt.

TIP: schakel een professionele firma in om een nog zwaardere verstopping, wateroverlast in je woning, gebarsten leidingen, … te vermijden. Een ontstoppingsdienst beschikt over de ervaring, kennis en het vereiste materiaal om doeltreffend en snel je riool te ontstoppen.

 

Laat je adviseren door een professionele ontstoppingsdienst!

De oorzaak van een verstopte afvoer, leiding of riool is niet altijd eenvoudig te achterhalen. Is het probleem te wijten aan een breuk in de rioolleiding? Heb je te maken met een simpele verstopping? Of gaat het om een constructiefout? Een vakman zoekt het voor je uit! Zo ben je zeker van een professionele detectie en een correcte oplossing. Start hier je aanvraag.

 

Prijs ontstoppingsdienst

De prijzen van een professionele ontstoppingsdienst zijn variabel. Meestal is er sprake van een startprijs, maar afhankelijk van de ernst en de aard van de werken kan het bedrag verhogen. Een overzicht:

Type interventiePrijs (excl. btw)
Ontstoppen (basistarief)gem. € 145 à 165
Per bijkomend halfuurgem. € 30 à 40 extra
Inspectie (camera, rookdetectie,...)gem. € 80 à 100 extra
Verwijderen urinesteen & kalksteengem. € 80
Weekendtariefgem. 50 % duurder

LET OP: dit zijn standaardprijzen. Deze wijken af van firma tot firma. Zeker als het gaat om weekendinterventies kunnen de prijzen oplopen. Wil je graag een professional inschakelen? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst en kom in contact met lokale professionals. Start je aanvraag hier.

 

afvoer ontstoppen

 

Zelf afvoer ontstoppen of ontstoppingsdienst inschakelen?

Kan je zelf je douche ontstoppen of je verstopte afvoer in de keuken oplossen? Of laat je de klus beter over aan een professionele afvoer ontstopper? We bespreken het hieronder:

 

OPTIE 1: zelf afvoer ontstoppen (enkel materiaalkosten)

Soms is het probleem vrij eenvoudig op te lossen. Denk maar aan een verstopte afvoer met oude etensresten, of te veel haren in het afvoerputje van je douche. Deze behandel je makkelijk met een ontstopper, sodakristallen, azijn en heet water.  Al deze producten vind je terug bij een doe-het-zelfzaak.

 • Ontstopper: vanaf ongeveer € 10 (incl. btw)
 • Baksoda (zuiveringszout): vanaf ongeveer € 4 per kg (incl. btw)
 • Ontstoppingsmiddel: vanaf ongeveer € 10 voor 1 liter (incl. btw)

LET OP: gebruik je een chemische ontstopper? Onthoud dan dat bepaalde producten je buizen kunnen aantasten. Bovendien is het pas een goed idee om zelf aan de slag te gaan als je weet wat de precieze oorzaak is van het probleem. Twijfel je aan de beste oplossing? Laat je dan adviseren door een professionele firma.

 

OPTIE 2: ontstoppingsdienst inschakelen (materiaal- & arbeidskosten)

Wanneer alle huis-, tuin- en keukenmiddeltjes niet werken, is er nog maar 1 oplossing: een professionele ontstopper contacteren die snel het probleem blootlegt. Hij staat garant voor…

 • Professionele detectie: een professional beschikt over aangepaste apparatuur om de oorzaak van de verstopping in de afvoer of de riool op te sporen, bv. via camera-inspectie, rook- en geurdetectie, …
 • Advies op maat: op basis van bovenstaande resultaten biedt hij je de beste oplossing aan. Hij bekijkt de complexiteit van de klus en gaat na wat de mogelijkheden zijn.
 • Snelle & efficiënte oplossing: tijdens de uitvoering gaat hij vakkundig en efficiënt te werk. Zo kan je snel weer genieten van een goed werkende afvoer en ben je verlost van onaangename geurtjes.
 • Periodiek onderhoud: als je dat wenst, kan je een ontstoppingsbedrijf inschakelen voor een periodiek onderhoud. Dit is vooral interessant bij oude rioolleidingen of als je een (horeca)zaak uitbaat.

TIP: neem de tijd om verschillende prijsvoorstellen aan te vragen bij ontstoppingsfirma’s actief in jouw regio. Zo kan je niet alleen diverse prijzen, maar ook adviezen, detectiemethodes, werkwijzen, … naast elkaar leggen. Vul het onderstaande aanvraagformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen gratis 2 à 3 offertes op maat.

 

Vrijblijvend offertes voor ontstoppingsdiensten ontvangen?

Ontvang hier vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van vakmannen actief in jouw regio. Prijzen, adviezen, ... vergelijken was nog nooit zo makkelijk.